Sa našeg bloga

+381 69 646 899

Whatsapp broj: +381 60 6609 800

balichallenge19@gmail.com

PRATITE NAS:

Top
Image Alt

Bali

Bali je tropsko indonežansko ostrvo, posebno i drugačije. TripAdvisor ga je nekoliko puta proglasio za prvu destinaciju na svetu, a u nastavku ćemo objasniti šta ga to sve čini tako posebnim!

 

 Ono što ga izdvaja od drugih tropskih destinacija je netaknuta priroda, od džungle, preko pirinčanih polja, pa sve do nestvarno lepih plaža dugih po nekoliko kilometara. Bali se nalazi u koralnom trouglu, predelu sa najvišim biodiverzitetom, a posebno je bogat vodenim živim svetom. Bali izdvaja i Subak-sistem za nadodnjavanje koji je 2012. godine uvršten u UNESCOV spisak svetske baštine, a sastoji se od pet pirinčanih polja i vodenih hramova.

Najveći deo naroda čine balinežani, skoro 90% pripada hindu religiji, zvaničan jezik je indonežanski, dok se najviše govori balinežanski jezik. Balinežani su prijatan i topao narod, uvek nasmejani i dobronamerni. Odoleli globalizaiji i žive po svojim pravilima. Veoma su religiozni, ovo ostrvo broji oko 20.000 hindu velelepnih hramova sa dugom tradicijom, a baš zbog toga ga još nazivaju i ostrvo Bogova!

Pored prelepih plaža nudi i brojne avanture, a mi smo izvodjili Bali challenge bucket list izazove! Od ronjenja sa dzinovskim mantama, preko surfa, raftinga na reci Ajung, penjanja na vulkan Batur, joge, vožnje kabrioletima kroz džunglu i drugih! Hrana je preukusna, najčešća su indonežanska jela sa ribom, a veoma je popularna vegeterijanska i veganska kuhinja. Ipak, turizam na Baliju je na visokom nivou, pa su tu i sve druge poznate svetske kuhinje! Ovo ostrvo Bogova se već godinama kotira kao najbolja turistička destinacija, a neki od najboljih svetskih rizorta, restorana i barova nalaze se upravo na njemu! Jedna od glavnih karakteristika Balija, koji su ujedno i naši glavni aduti su njegovi autentični smeštaji u duhu destinacije, od prelepo dizajniranih vila do eco-friendly bungalova!

 

Kada putovati na Bali:

 

Dobro je poznato da se na Bali putuje preko cele godine, ali postoje dve sezone: kišna i suva. Kišna sezona traje od kraja novembra do sredine marta, tada je klima vlažnija, međutim turisti uprkos tome i u tom delu godine posećuju Bali. Suva sezona počinje od marta i traje do kraja oktobra, kada je i najlepša sezona na Baliju!

 

Naša omiljena mesta na Baliju:

 

  • Uluwatu regija nalazi se u jugozapadnom delu ostrva a veći deo regije nalazi se na grebenu. Njegova glavna specifičnost su prelepe plaže od kojih su naše omiljene PadangPandan (poznata i po scenama iz filma Jedi, moli, voli), tu je nama omiljena plaža Sundaybeach, a tu su i Dreamland beach kao i čuvena surferska plaža Balangan! U ovoj regiji nalazi se i Uluwatu temple, hram na grebenu sa najlepšim zalaskom sunc. Naši omiljeni smeštaji u Uluwatu su LaYoja i Alhemist rizort. Neki od naših omiljenih mesta sa provod su Single fin , Rock bar i Savaya klub.

 

  • Seminyak/Canguu dva mesta jedan do drugog koji se takođe nalaze u južnom delu ostrva. Oni su najvibrantniji deo ostrva, epicenter mladih, provoda, barova, šopinga i surfa. U ovoj regiji se nalazi i čuveni hram Tanah lot. Od restorana i barova neki od naših najomiljenijih su: Milu by nook, La favela, Finns beach bar , La brisa beach bar, Avokado factory  i drugi… Izbor naših smeštaj u ovom predelu je naša The Bali challenge vila, vila Batik,vila Safira

 

  • Ubud je srce ostrva, nalazi se u samom centru i smatra se za kulturni centar Balija. Okružen je džunglom i rekom Ajung. Bogat je prelepom prirodom, vodopadima, pirinčanim poljima i šumom majmuna. Samo mesto je je veoma sadržajno brojnim galerijama, joga i ritrit centrima ali i sjajnim restoranima. Naš izbor smeštaja u ubudu je biser naših aranžmana, lux vile od bambusa, su Green village, Maya resort, Bambu indah i Dragon house vila. A omiljeno mesto za uživanje nam je Jungle fish.

 

              Ostrva u blizini Balija:

 

  • Nusa Penida je ostrvo jugoistočno od ostrva Bali. Poznato je po prelepim plažama i čuvenim Instagram lokacijama. Najpoznatija atrakcija u ovom predelu je ronjenje sa džinovskim mantama na Manta point-u, mestu tik pored ostrva Nusa Penida.
  • Gili ostrva su arhipelag od tri mala ostrva, Gili Trawangan, Gili Meno i Gili Air. Nalaze se uz severozapadnu obalu ostrva Lombok, na 1,5 sat gliserom od ostrva Bali. Ostrva su prelepa, mirna, sa niskim cenama a posebnim ih čini što nema motornih vozila, več se transoport svodi na magarce, bicikle i peške. Bogata su prelepim peščanim plažama, tirkizno plavom vodom i najpoznatija su lokacija za ronjenje i kupanje u celom region.

You don't have permission to register