Sa našeg bloga

+381 69 646 899

Whatsapp broj: +381 60 6609 800

balichallenge19@gmail.com

PRATITE NAS:

Top
maroko-thebalichallenge-bg-headerNEW

Maroko

Put u Maroko je jedinstven izazov. Živopisan, haotičan, divlji. Putovanje u ovu afričku zemlju će vam proširiti vidike.

Kraljevina Maroko, zemlja je živopisnih boja koja okupira sva čula. Slojevita je i bogata prirodnim lepotama, od visokih planina Atlas na severu, preko peščanih pustinja pa sve do izlaza na Sredozemno more i Atlanski okean.

O Maroku:

Kraljevina Maroko je zemlja na severozapadu Afrike, na zapadu izlazi na Atlanski okean, a na severu na Sredozemno more. Kroz državu se protežu visoki planinski venci planine Atlas i deo Sahare, najveće pustinje na svetu. Naziv zemlje izvedeno je iz imena nekadašnje prestonice, Marakeša, berberske reči sa značenjem “Božija zemlja”.

Maroko je spoj arapske i zapadnoevropske kulture, što je posledica međusobnog kontakta mnogobrojnih civilizacija: arapske, berberske, afričke i evropske. Bio je pod francuskim uticajem do srednine 20. veka kada stiče nezavisnost, a uticaj francuske se naročito oseća u gradu Marakešu.

Klima:

Pretežno mediteranska, odlikuju je topla i suva leta i prohladne zime. Najbolji deo godine za posetu Maroka su april, maj, septembar, oktobar i novembar. Tokom leta, zbog velikih vrućina se ne savetuje odlazak u Maroko.

Hrana:

Marokanska kuhinja je veoma raznovrsna, mešavina je andaluzijske, mediteranske, arapske i sub-saharske kuhinje. Isprobavanje tradicionalne kuhinje daje poseban šmek putovanju, a najpoznatija jela su kuskus, tažin (Tagine), supa harira, pastilja (Bastilla), a tu su i nezaobilazni marokanski čajevi.

Smeštaj- Rijadi:

Naš omiljeni vid smeštaja su – Rijadi, autentične marokanske tradicionalne vile. Njihovo poreklo se pripisuje persijskim vrtovama iz Islamskog perioda. Danas su ovi autentnični Rijadi pretvoreni u raskošne smeštaje kao iz “1001 noći”. Specifične su arhitekture, bazen i vrt se nalaze u sredini nad vedrim nebom, dok su okolo sobe. Oni su pravi izbor za ljubitelje smeštaja u duhu destinacije, a upravo to je i jedna od vrednosti koju negujemo na našim putovanjima.

Naša omiljena mesta u Maroku:

1. MARAKEŠ

MARAKEŠ, poznat i kao kraljevski grad, glavna je tačka naših putovanja u ovu čarobnu zemlju. Ovaj grad koga još nazivaju i biser juga, bio je glavni grad svih dinastija i zbog toga se najvažnije palate i građevine nalaze u njemu. Nekadašnja prestonica Maroka, krije lepote velelepnih palata, šarenolike bazare, ali nudi i avanture poput vožnje balonima iz kojih se vidi čitava panorama grada. U ovom gradu se nalaze i neke od najlepših atrakcija Maroka, koje obilazimo:

  • Jardin Majorelle, najlepši marokanski vrt sa specifičnom pričom koju krije, a u svom sastavu ima i YSL muzej https://www.jardinmajorelle.com/en/
  • Jammaa El Fna Square, čuvena pijaca i skver
  • Ben Madrasa Youssef, nekadašnji arapski koledž, danas jedna od najlepših marokanskih građevina
  • Bazar Souk, čuveni market
  • Bahia palace, velelepna palata iz 19. veka
  • Palata Dar Si Said nekadašnja palata, danas muzej
  • Le Jardin Secret, još jedan predivan vrt sa dugom istorijom
  • Tu su i sjajni tradicionalni kao i internacionalni restorani. Najpoznatiji marokanski barovi i klubovi nalaze se upravo u Marakešu, kao što su Buda bar https://www.buddhabar.com/en/restaurants/buddha-bar-marrakech/, Jad Mahal https://palaisjadmahal.com i drugi. Tu je i sjajan bar čuvenog hotela La mamounia, nekadašnjoj plati, danas jednom od najluksuznijih hotela na svetu.

U Marakešu su i neki od naših izazova:

  • Hamam, tradicionalna marokanska sauna. Ona nije običan wellness, već čitavo sredstvo komunikacije za marokanski narod. Sadrži različite rituale nege, nakon kojih sledi marokanski čaj.
  • Agafay pustinja, nalazi se na sat vremena vožnje od Marakeša. U svojoj ponudi ima noćenje pod zvezdanim nebom u srcu pustinje, vožnje kvadovima i jahanje kamila što su i naši omiljeni izazovi.

2. OARZAZATE I AIT- BEN -HADOO

OARZAZATE I AIT- BEN -HADOO – naše drugo omiljeno mesto u Maroku je berberski gradić, Oarzazate sa značenjem “Vrata pustinje”. Ovaj gradić se nalazi u južnom delu planinskog venca, a u blizini Sahare. Ovaj gradić jedinstvene arhitekrure nastanjuju Berberi, a na ovom izletu može se obići upravo jedan od drevnih berberskih sela. U blizini ovog mesta nalazi se utvrđen gradić Ait-Ben-Hadoo, koji se nalazi na listi Svetske baštine Uneska zbog svoje istorije ali i specifičnog izgleda. Ovo utvrđenje je zbog svoje arhtekture mesto gde su se snimani i brojni filmovi poput “Game of Thrones” i “Gladijatora”.

3. ESSAOUIRA

ESSAOUIRA – grad vetra, na samom Atlanskom okeanu. Poznat i kao bela medina zbog svog izgleda, bogat je galerijama i umetničkim radnjama. Ovaj lučki gradić karakterističan je po rustičnim plavim drvenim čamcima i ribarima. Bogat je zanimljivim znamenitostima ali i fantastičnim restoranima. Omiljeni izazov u ovom delu Maroka je jahanje konja obalom Atlanskog okeana. Omiljena ekskurzija u ovom delu je poseta plantažama argana. Ona podrazumeva obilazak sela gde se priprema arganovo ulje, ali i nesvakidašnjih plantaža, gde se mogu videti koze koje se penju po arganovom drveću, prizor karakterističan samo za ovu čarobnu zemlju.

You don't have permission to register