Sa našeg bloga

+381 69 646 899

Whatsapp broj: +381 60 6609 800

balichallenge19@gmail.com

PRATITE NAS:

Top
zanzibar-destinacija-the-bali-challenge

Zanzibar

Zanzibar je tropsko ostrvo, pravi biser Indijskog okeana koje se nalazi uz samu istočnu obalu Afrike. Zaštitni znak su mu bele plaže i tirkizno plav okean.

Zanzibar 

Zanzibar je tropsko ostrvo, pravi biser Indijskog okeana koje se nalazi uz samu istočnu obalu Afrike. Sastavni je deo Tanzanije, službeni jezik je Svahili, ali svi govore i engleski jezik jer je nekada bio engleska kolonija! Zaštitni znak su mu bele plaže i tirkizno plav okean. Stanovništvo je mešovito, sastoji se većinom od mešanaca Arapa i Bantu crnaca i znatnog dela Indusa. Posebnim ga čine i meštani, topli, prijatni i nasmejani. Glavni grad, Zanzibar nalazi se u zapadnom delu ostrva, dok se u severnom delu nalazi kameni grad, Stone town, naša omiljena ekskurzija. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je 1 sat unapred. Nekada prestonica trgovaca začinima, danas jedna od najpopularnijih turističkim destinacija u ovom delu sveta!

Zvanična valuta je tanzanijski šiling, ali skoro svuda možete plaćati u dolarima, negde čak u evrima. Bitno je poneti keš, jer retko gde primaju kartice!

Po čemu je Zanzibar tako poseban?

  • Ležeran način života je prepoznatljiv na ovom ostrvu i to se oseti odmah pri izlasku sa aerodroma. Glavni životni moto im je “Hakuna Matata”, u prevodu sve je u redu, a često ćete čuti i da govore Pole Pole što znači samo polako!
  • Meštani su veoma prijatni i neposredni, poznato je i da vole da se cenkaju i u tome uživaju, tako da budite spremni i na malo cenkanja! Ukros siromaštvu, stalno su nasmejani i veoma druželjubivi!
zanzibar
zanzibar
  • Sigurnost, Zanzibar se smatra za jedno od najbezbednijih mesta u Africi sa izrazito niskom stopom kriminala, zato nemate o čemu da brinete! 
  • Hrana. Zanzibar dodje kao spontana usputna zdrava ishrana koju primetite tek kad shvatite koliko se dobro osećate. Sa svim jelima koja uključuju avokado, mango, papaju, ribu, račiće, hobotnicu i ostale namirnice kojima je ovo ostrvo bogato, nema greške. Naš izbor jela je uvek Catch of the day, u prevodu sveže upecana riba tog dana koju pripremaju uz razne priloge i soseve. Svež jastog se jede za svega nekoliko dolara, a voće je nezaobilazno, prodaje se na svakom ćošku, vrlo jeftino a potpuno sveže.
zanzibar-hrana
zanzibar-hrana-voce
  • Prelepa netaknuta priroda i duge peščane plaže. Gotovo sve je netaknuto, onako kako je priroda stvorila, nema nebodera, ali ni razvijene infrastrukture i puteva. Pesak je beo, voda tirkizno plava, a plaže duge kilometrima! Na plaži možete naići na majmune, a po povratku sa plaže uobičajeno je da put prepreče krave koje se slobodno kreću kroz sela. Upravo to čini da se oseti duša ovog rajskog ostrva!
zanzibar arhitektura
zanzibar arhitektura
  • Fenomen plime i oseke. U jednom trenutku možete da šetati po pesku a za par sati to isto mesto gde ste šetali je prekirveno okeanom! 

Kada putovati na Zanzibar?

Sezone se dele na na sušnu i kišnu sezonu. Sušna sezona traje od juna do sredine marta, dok je od kraja marta do juna kišna sezona. Temperatura je tokom cele godine prijatna, između 23 i 30 stepeni, dok je temperatura vode oko 26 stepeni, uvek idealna za kupanje!

Naša omiljena mesta, regije i izleti:

 

PAJE REGIJA

Paje regija se nalazi na jugoistoku ostrva, poznata je i kao regija za vodene sportive poput vožnje kajta i jedrenja na dasci. Ova regija je epicentar mladih ali i dobrih provoda i lokala kao što su:

zanzibar-coral-rocks
zanzibar-the-bali-challenge
zanzibar-the-bali-challenge2

U ovom delu ostrva su i poznati smeštaji u vidu lodževa (afričkih tradicionalnih kuća) što je i naš izbor smeštaja, poput Opera rizorta.

Zanzibar-Opera-rizort-the-bali-challenge

Opera resort

 

NUNGWI

Nungwi je deo ostrva gde odlazimo na dobro kupanje! To je najpoznatija plaža na severu ostrva, ova plaža pripada istoimenom selu poznatom kao ribarsko selo. Za razliku od juga, u ovom delu ostrva su ređe plime i oseke pa je samim tim kupanje na raspolaganju tokom celog dana!

STONE TOWN

Stone town je stenovit gradić uskih uličica je jedna od naših omiljenih ekskurzija. On je rodni grad Fredi Mercury-ja koji je 2000. godine ušao i pod zaštitu UNESCA! Njegova arhitetktura odražava različite uticaje Svahili kulture, mešavina je azijskih, indijskih, persijskih i evropskih elemenata i upravo to ga čini posebnim! Tu su i neki od istorijskih znamenitosti poput kuće čuda i Sultanove palate, kao i kuće Fredi Merkjurija. U ovom gradu obilazimo markete, uličice ali i poznate lokale gde odlazimo na kafu/koktel ili ručak kao što su:

Tea-house-u-Emerson-hotelu-(Stone-town)

Tea house u Emerson hotelu (Stone town)

Stone-town

Stone town

 

PRISON ISLAND

Prison Island je ostrvo preko puta Stown town-a koje je stanište velike kolonije džinovksih kornjača uvezenih sa Sejšela krajem 19. veka.

Zanzibar-Prison-Island

 

NAKUPENDA

Nakupenda ili banka peska je peščani sprud u obliku omanjeg osrtva sa belim peskom i tirkizno plavom vodom. Ostrvce je toliko malo da se može prepešačiti za nekoliko minuta. Na ostrvo se dolazi sa vodičima koji vas brodićem iz Stoun town-a dovode na ovo rajsko mesto i spremaju za vas svežu ribu. Sprud se napušta popodne i to zato što tada počinje plima koja u roku od sat vremena ostrvce potpuno prekriva i ono odlazi ispod površine okeana do narednog jutra.

Nakupenda

Nakupenda

PROMISED LAND

Promised land je skriveni kutak, rizort sa plažom i bazenom.

Promise-Land

Promise Land

EDEN ROCK

Eden rock jedna od najlepših skrivenih plaža Zanzibara!

Eden-rocks

Eden rocks

FARMA ZAČINA

 

THE ROCK

The rock je nesvakidašnji restoran na steni okružen okeanom.

The-rock

The Rock

RONJENJE U PLAVOJ LAGUNI

 

OBILAZAK LOKALNE ŠKOLE

Obilazak lokalne škole je sjajan način da se stupi u bliži kontakt sa meštanima ali i donira novac/igračke ili slatkiši što mališane posebno oduševi!

Zanzibar-Obilazak-lokalne-škole

Zanzibar- Obilazak lokalne škole

OBILAZAK ŠUME MANGOVA

 

Pored svega navedenog tu su i naši The Bali challenge izazovi, neki od njih su:

 

KITESURFING I JEDRENJE NA DASCI

Kitesurfing-i-jedrenje-na-dasci

Kitesurfing i jedrenje na dasci

PLIVANJE SA KORNJAČAMA NA NUNGWI PLAŽI

 

VOŽNJA MOTORIMA DUŽ PEŠČANE PLAŽE

Voznja-motorima-duz-pescane-plaze-

 

 

You don't have permission to register