Sa našeg bloga

+381 69 646 899

Whatsapp broj: +381 60 6609 800

balichallenge19@gmail.com

PRATITE NAS:

Top
Image Alt

The Bali Challenge

Zanzibar – 5 razloga zasto ga treba posetiti

 

 

Pet razloga zbog kojih treba da posetite Zanzibar, iz ugla člana našeg tima, Anje Stojanović

 

 

 

1-Nakuependa

Na mene je najveći utisak ostavila banka peska, za mene nešto sasvim novo. Nakupenda, peščani sprud u obliku omanjeg osrtva sa belim peskom i tirkizno plavom vodom. Ostrvce je toliko malo da se može prepešačiti za nekoliko minuta. Na ostrvo se dolazi sa vodičima koji vas brodićem iz Stoun towna dovode na ovo rajsko mesto i spremaju za vas svežu ribu. Sprud se napušta popodne i to zato što tada počinje plima koja u roku od sat vremena ostrvce potpuno prekriva i ono odlazi ispod površine okeana do narednog jutra. 

 

2- Netaknuta priroda

Gotovo sve je netaknuto, onako kako je priroda stvorila, nema nebodera, staklenih luksuznih hotela, ali ni infrastrukture i puteva. Put do apartmana iziskuje truckanje prevozom i baš je to čar ovog ostrva. Na plaži smo nailazili na majmune, a po povratku sa plaže uobičajeno je da put prepreče krave koje se slobodno kreću kroz sela. Upravo to čini da se oseti duša ostrva koje još nije uništio ljudski faktor. 

3- Hrana

Zanzibar dodje kao spontana usputna zdrava ishrana koju primetite tek kad shvatite koliko se dobro osećate. Sa svim jelima koja uključuju avokado, mango, papaju, ribu, račiće, hobotnicu i ostale namirnice kojima je ovo ostrvo bogato, nema greške. Jelo koje sam najčešće poručivala je Catch of the day, u prevodu sveže upecana riba tog dana koju pripremaju uz razne priloge i soseve. Svež jastog se jede za svega nekoliko dolara, a voće je nezaobilazno, prodaje se na svakom ćošku, vrlo jeftino a potpuno sveže. 

4-Stone town

 Sledeća specifičnost je Stone town, rodni grad Fredi Merkjurija, glavni grad ovog ostrva mi je najdraža ekskurzija. Ovo stenovito mesto uskih uličica, zapamtiću po kupovini svežih začina na lokalnoj pijaci, kafi u autentično dizajniranom hotelu Hajat u stilu marokanskih rijada, koktelu na krovu hotela Upendo house, i za kraj definitivno večeri na vrhu arapskog restorana Tea house. Poseta ovom mestu nije obična večera, u pitanju je kompletan ugođaj, od pogleda, tradicionalnog sedenje na podu, preko žive muzike do vrhunskih specijaliteta. 

5-Meštani 

Zanzibarci važe za mirne i dobrodušne Afrikance. Odmah po izlasku sa aerodrome čula sam da stalno ponavljaj “pole pole”, što znači polako i “hakuna matata”, u prevodu sve je u redu. Iako sam pre dolaska na Zanzibar mislila da su posete školama i slikanje sa decom bespotrebni, potpuno sam se razuverila. Deca vole kada ih turisti posećuju, objasnio nam je jedan lokalac. Međutim zbog velikog siromaštva nemaju osnovna sredstva za školovanje, zato je preporučeno da se ostavi neka donacija ili donesu slatkiši, poseta školi i šetnja kroz selo su najbolji način upoznavanja lokalnog stanovništva. O njihovoj kulturi najviše smo čuli o Tamima, momka koji je u timu Bali challenge ekipe zadužen za transport. On nam je vožnje po ostrvu učinio znimljivijim puštajući nam lokalne hitove i pričajući nam o svom životu i kulturi njegovog naroda. 

You don't have permission to register